Tvistemål
MundeAhlberg företräder såväl företag som privatpersoner i civilrättsliga tvister. Vår samlade erfarenhet gör att du får den bästa möjliga rådgivningen kring hur den tvist du hamnat i ska hanteras. Vi erbjuder kvalificerad juridisk rådgivning för att hjälpa dig förutse och undvika potentiella tvister. Om tvisten redan har uppstått hjälper vi dig hela vägen från det första kravbrevet till rättegången i domstolen.
Kontakta oss så berättar vi mer
Du kan kontakta oss på 031-701 54 90, info@mundeahlberg.se eller genom vårt formulär under kontakt.
Hur vi kan hjälpa dig med tvistemål?
Tvistemål kan vara både komplicerade och tidskrävande. Flera tvistemål kan lösas genom en överenskommelse (förlikning) utan att det nödvändigtvis behöver gå till en rättegång i domstolen. Vi på MundeAhlberg kan bistå dig med juridiska råd genom hela processen.
Kostnad, rättshjälp och rättsskydd
I ett tvistemål bestämmer du själv om du vill ha ett juridiskt ombud. Som utgångspunkt står du själv för ombudskostnaden, men om du vinner målet ersätter motparten dig för kostnaderna. I många fall har du en försäkring som täcker stora delar av ombudskostnaderna (rättsskydd). Läs mer om möjlighet till finansiering under rubriken ”Rättsskydd och rättshjälp”.
Om tvistemål
Civila tvistemål, även kallat civilrättsliga tvistemål, är tvister mellan enskilda personer, företag eller organisationer där en part hävdar att den har lidit skada som den andra parten ska ersätta. Dessa tvistemål omfattar många olika frågor inom många olika områden.
Om processen i tvistemål
Tvistemål inleds då en part (käranden) ger in en stämningsansökan mot en annan part (svaranden) till tingsrätten. Dokumentet ska bland annat inkludera parternas uppgifter, kärandens yrkanden samt bakgrund och bevisning. Domstolen kan därefter utfärda stämning och delge svaranden, som får möjlighet att lämna in ett svaromål där de kan bestrida eller erkänna påståendena. Uteblir svar från motparten kan domstolen utfärda tredskodom, vilket innebär att svaranden automatiskt förlorar målet. Om motparten svarar på stämningen fortsätter processen ofta med en så kallad muntlig förberedelse där parter möts för att diskutera tvistens kvarstående frågor och eventuella förlikningsmöjligheter. Målet kan avgöras utan huvudförhandling om det bedöms att det inte behövs och om parterna inte begär det, de ges då möjlighet att slutföra sin talan skriftligt innan domen utfärdas. Om huvudförhandling sker presenteras skriftliga bevis och vittnesmål. En huvudförhandling genomförs med en eller tre domare. Slutligen meddelas dom, som skickas till parterna eller deras ombud.
Kontakta oss så berättar vi mer
Du kan kontakta oss på 031-701 54 90, info@mundeahlberg.se eller genom vårt formulär under kontakt.
Vanliga frågor & svar
Ni är välkomna att kontakta oss för mer information eller ett möte där vi kan diskutera era behov och ge er en mer detaljerad översikt över kostnader och hur vi kan hjälpa er. Gå till kontaktsidan!
Ett förenklat tvistemål är en rättegång mellan två privata aktörer där värdet på det som parterna tvistar om är lägre än ett halvt prisbasbelopp, för närvarande 28 650kr (år 2024). Förenklade tvistemål har som syfte att effektivisera processen eftersom det ansetts för kostsamt att tvista om mindre värden inför domstol. Det finns exempelvis regler om hur dessa mål ska handläggas och om vem som fåra vgöra dem. Den förlorande parten har dessutom begränsat ansvar för vinnarens rättegångskostnader, där ersättning exempelvis kan begränsas till en timmes juridisk rådgivning.
De civilrättsligamålen är indelade i två huvudkategorier, dispositiva och indispositiva tvistemål. De flesta mål är dispositiva. Sådana mål karakteriseras av möjligheten för parterna att själva nå en förlikning eller komma överens utan direkt inblandning från domstol. Vid indispositiva tvistemål får parterna inte själva förlikas; i stället är det domstolen som måste avgöra frågan när talan har väckts av en part.
Skiljeförfarandet skiljer sig från den traditionella domstolsprocessen genom att det är konfidentiellt och att ett avgörande i tvisten generellt nås snabbare. Det är dock värt att notera att kostnaderna för skiljeförfarandet kan vara betydligt högre för parterna. Kostnaderna inkluderar både egna kostnader för tvistemålsförfarandet och för skiljemännen. Lagstiftningen som reglerar skiljeförfarande återfinns i lagen om skiljeförfarande, och trots att processen regleras i lag ges parterna frihet att själva styra över dess utformning.
Parterna har möjlighet att utse varsin skiljeman, vilka sedan gemensamt utser en tredje skiljeman som får rollen som ordförande. Det finns även möjlighet att låta ett skiljedomsinstitut avgöra tvisten om parterna har inkluderat en skiljeklausul i sitt avtal. En skiljeklausul är nödvändig för att tvisten ska kunna avgöras genom skiljeförfarande; om en sådan klausul saknas kan inte tvisten hanteras på detta sätt.